Zeker in een periode waarin de gemiddelde gasprijzen ontzettend fluctueren, is het altijd handig om meer inzicht te hebben in de besparingsmogelijkheden.
Een hoger gasverbruik dan wat je eigenlijk zou willen, is vaak al te verlagen door een aantal kleine aanpassingen die je zelf kunt maken! Het gasverbruik van een gemiddeld huishouden is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de woning, het aantal bewoners en hoe goed het huis geïsoleerd is. In dit blog bespreken we het gemiddelde gasverbruik van huishoudens en geven we tips om het gasverbruik te verminderen.
Het gemiddelde gasverbruik lijkt erg op het gemiddelde warmteverbruik van een woning en varieert sterk per huishouden. Daarom is het lastig om precies te benoemen. Er zijn namelijk een aantal factoren die invloed hebben op het gasverbruik. Dit zijn onder andere de grootte en het type woning, de mate van isolatie, het aantal bewoners en natuurlijk het gedrag van de bewoners. In Nederland ligt het gemiddelde gasverbruik voor een huishouden rond de 1.500 m³ per jaar. Dit cijfer kan echter sterk variëren afhankelijk van de specifieke situatie, maar dit blijft dus lastig om precies te zeggen.
Nu kunnen we ons voorstellen dat het misschien onduidelijk is wat precies het verschil is tussen ‘normaal’ gasverbruik en ‘gemiddeld’ gasverbruik. Wanneer we het over het normale gasverbruik hebben wordt er verwezen naar wat gebruikelijk is. Bij het gemiddelde gasverbruik wordt er verwezen naar de gerapporteerde aantallen. Deze kunnen dus hoger of lager liggen dan wat als normaal beschouwd wordt. Het normale gasverbruik per jaar verschilt per type huishouden. We zetten enkele gemiddelden voor je op een rij:
Houd er overigens wel rekening mee dat deze cijfers slechts de norm zijn en dat het werkelijke, het gemiddelde, verbruik kan variëren afhankelijk van de individuele situatie en leefgewoonten.
Er zijn verschillende manieren om het gasverbruik in een huishouden te verminderen. We hebben een aantal handige tips:
Isoleer jouw woning: een goed geïsoleerde woning verbruikt minder gas, omdat de warmte beter wordt vastgehouden. Overweeg het isoleren van het dak, de muren en vloeren, plaats bijvoorbeeld dubbelglas of HR++ glas.
Verlaag de thermostaat: door de thermostaat één graad lager te zetten, kun je al 6-7% op jouw gasverbruik besparen. Zet de thermostaat ook lager of uit in kamers op momenten wanneer deze niet gebruikt worden.
Maak gebruik van een slimme thermostaat: een slimme thermostaat leert hoe jouw leefpatroon eruit ziet en kan de verwarming daar automatisch op aanpassen. Hierdoor bespaar je energie zonder in te leveren op comfort.
Onderhoud de CV-ketel: een goed onderhouden CV-ketel werkt efficiënter en verbruikt minder gas. Laat de CV-ketel regelmatig controleren en onderhouden door een erkende installateur.