Een collectieve ketel (blokverwarming) is een efficiënte manier om een gebouw te verwarmen door middel van een centrale stookinstallatie die warmte produceert voor het hele gebouw.
De collectieve ketel kan op verschillende brandstoffen werken, zoals gas of olie. In Nederland is het veelal gas gestookt. Het warm water die de ketel produceert wordt vervolgens naar de verschillende radiatoren (of vloerverwarmingen) in het gebouw geleid middels het leiding netwerk.
Met blokverwarming kan er effciënter worden omgegaan met de warmte die wordt geproduceerd, wat - collectief bezien - leidt tot lagere stookkosten. Ook hoeft niet elke woning een aparte centrale verwarming (CV) aan te schaffen en onderhouden. Daarnaast zorgt de afwezigheid van een eigen cv-ketel ook voor meer ruimte.
Het voornaamste nadeel van blokverwarming is dat je zelf niet je eigen gasleverancier kan kiezen. Die keuzevrijheid hebben bewoners bij blokverwarming niet. Echter, in de huidige energiecrisis (2022) kan dit ook een voordeel zijn. Immers, grote afnemers zoals woningcorporaties zijn nu in beter staat om scherpere inkoopprijzen te bedingen dan consumenten omdat zij meer volume afnemen. Een andere nadeel is dat door het collectieve verbruik het niet mogelijk is je eigen verbruik en kosten in kaart te brengen. Dat is is gelukkig inmiddels ook opgelost met homii’s nieuwe app.
Met onze app kan je als bewoner elke week zien wat jouw individuele stookkosten zijn. Geen vervelende verrassingen meer na afloop van het jaar. Nu weet je precies waar je aan toe bent, zelfs in een appartement met blokverwarming.