Hoe groot is je woning? Zijn je muren geïsoleerd? Woon je in een appartement, vrijstaand of rijtjeshuis? Het warmteverbruik in je huis of appartement wordt bepaald door meerdere belangrijke factoren.
Deze factoren kunnen variëren van de grootte van het huis, de locatie, het gebruik van elektronische apparaten en het type verwarming.
Een goede kennis over je gemiddelde energieverbruik is de eerste stap naar een beter energielabel. Het geeft je inzicht in hoeveel energie je verbruikt en waar je dus op kunt bezuinigen. Woningen die voorzien zijn van blokverwarming of stadsverwarming hebben geen eigen ketel. Hierdoor wordt op de energierekening geen gasverbruik vermeld, maar het verbruik aan warmte (uitgedrukt in gigajoules, GJ).
Handig om te weten is dat het gemiddelde verbruik aan warmte voor huishoudens met stads- of blokverwarming ongeveer 35 GJ per jaar is. Daar bovenop kun je nog 6,6 GJ rekenen voor warm water.
De ACM berekent hoeveel de warmteleveranciers maximaal per GJ mogen vragen. In 2023 is het maximale warmtetarief 90,91 euro per GJ. Echter, omdat de warmteprijzen zo hoog zijn, heeft de overheid voor 2023 een prijsplafond ingevoerd. Met dit prijsplafond betaal je Maximaal 47,38 euro per GJ voor de eerste 37 GJ die je verbruikt.
Dit zou betekenen dat een gemiddeld huishouden op stadsverwarming of blokverwarming rond de 2100 euro per jaar kwijt is aan warmte. Wat vervolgens uitkomt op 175 euro per maand. Kom je boven de 37 GJ uit? Dan kan de prijs variëren tot 90,91 euro per GJ extra.