Het woord zelf verklapt het eigenlijk al; stadsverwarming is een manier om warmte te leveren aan huizen en gebouwen in een wijk of stad.
Voor ieder huis dat op de stadsverwarming is aangesloten wordt een eigen berekening gemaakt, om zo de precieze energiekosten vast te stellen. Stadsverwarming werkt door middel van een netwerk van leidingen die water of stroom transporteren van een centrale verwarmingsinstallatie naar de radiatoren in huizen en gebouwen. Tevens is het een gunstige manier om ruimtes te verwarmen gezien de duurzame en milieuvriendelijke werking. De warmte wordt namelijk geproduceerd door middel van een zogenaamde warmtekrachtkoppeling (WKK) of een biomassacentrale, wat inhoudt dat de verwarming gebruikmaakt van enkel restwarmte of hernieuwbare energiebronnen.
De werking van stadsverwarming is vergelijkbaar met de werking van een centraal verwarmingssysteem in individuele woningen. Het verschil zit hem dan ook in de schaal waarop de warmte geproduceerd wordt. Bij een centraal systeem gaat het om slechts de verwarming van één huis, waar het bij stadsverwarming om een veel hoger aantal gaat. Door een groot netwerk van ondergrondse leidingen wordt het warme water verspreid over alle huizen in een wijk of stad.
Het gebruiken van stadsverwarming brengt verschillende voordelen met zich mee. De belangrijkste vier zetten we hieronder op een rij:
Om te beginnen is stadsverwarming een duurzame manier van verwarmen. Er wordt gebruikgemaakt van enkel restwarmte of hernieuwbare energiebronnen. Op deze manier wordt de uitstoot van CO2 verlaagd, wat een positief effect heeft op het milieu.
Aansluitend op het eerste voordeel is het ook zo dat, omdat er gebruik wordt gemaakt van duurzame energiebronnen, het je minder geld zal kosten. Restwarmte is namelijk éxtra warmte die vrijkomt tijdens een productieproces, waardoor de kosten hiervoor laag zijn. Hetzelfde geldt voor de hernieuwbare energiebronnen. We hebben het dan simpel gezegd over groene energie. Deze wordt geproduceerd door natuurlijke bronnen en opgeslagen voor gebruik. Er worden geen kosten gemaakt om zelf energie op te wekken, waardoor de kosten laag blijven.
Als derde is het aangesloten zijn op stadsverwarming onderhoudsarm. Je hebt er zelf bijna geen omkijken naar. Het verwarmingssysteem bevindt zich buiten de woning, dus als er een vorm van onderhoud nodig is, heb je daar zelf geen kosten van.
Als laatste maar zeker niet het minste voordeel, is het ook een stuk veiliger. Er bevinden zich geen gasleidingen in de woning en er is geen brandstofopslag nodig. Zo hou je elk mogelijk gevaar buiten de deur. Het enige wat jij hoeft te doen, is genieten van het al warm aangeleverde water!
Waarom stadsverwarming nu ook voor jou een goede keuze is, blijkt uit alle voordelen die het met zich meebrengt; een lagere energierekening, in een veiliger huis, waar je zelf vrijwel geen werk van hebt. Wat echter wel belangrijk is om te onthouden, is dat niet alle huizen geschikt zijn voor stadsverwarming. Of jouw huis aangesloten is op stadsverwarming of niet, kun je gemakkelijk checken. Is er een cv-ketel aanwezig in huis? Dan ben je helaas niet aangesloten op stadsverwarming. Indien dit niet het geval is, bof je waarschijnlijk met een aansluiting op de stadsverwarming!